Industrial relations emerged in the 18th and 19th centuries and today has the power to directly affect and even determine the development level of countries and cities. The Industrial Revolution began in Britain around 1760 (Industry 1.0) and lasted until 1840. Today, with advanced science, technology, and civilization, we are in Industry 5.0.
Industrialization levels and industrial relations significantly influence the development of modern countries and cities. The course and management of industrialization, along with technological integration into production relations, directly impacts urban development, serving as its primary driver. The technological development facilitated by Silicon Valleys and R&D efforts is an economic phenomenon that generates added value and drives development. Cities that are unable to participate in this process, either through industrialization or by developing a distinctive brand identity, face stunted growth. On the contrary, societies and cities that have completed their industrial development have managed to minimize fundamental development problems such as unhealthy urbanization (slum formation), hunger and poverty.
In this study, it is aimed to evaluate the general situation of the city of Sivas within the scope of these relations and to reveal where it is located. The city of Sivas is the first largest city in the Central Anatolia Region and the second largest city in Turkey in terms of geographical size. It is unique in Türkiye in that it borders eight cities. It has a great potential in terms of its underground resources and agricultural land. The fact that the Kizilirmak River passes through the city limits provides great advantages in terms of agriculture and tourism. Considering these features, it is a natural expectation that Sivas, in a sociological context, should be among the developed and important cities of the region and the country, especially in terms of agricultural production efficiency and size, as well as the industrial sector.
Endüstriyel ilişkiler, 18. ve 19. yüzyılda ortaya çıkmış ve günümüzde ülkelerin, kentlerin gelişmişlik düzeyini doğrudan etkileyen hatta belirleyen etki gücüne sahiptir. Endüstri devriminin ilk olarak (Birinci Sanayi Devrimi, Endüstri 1.0) Büyük Britanya’da 1760 yılında ortaya çıktığı ve 1840 yılına kadar devam ettiği kabul edilmektedir. Günümüz modern dünyasında bilimin, teknolojinin ve uygarlığın ulaştığı gelişmişlik düzeyinde Endüstri 5.0’dan söz edilmektedir.
Modern dünyada gerek ülkelerin ve gerekse kentlerin gelişmişlik düzeylerini belirleyen etmenlerin başında endüstrileşme düzeyleri ve endüstriyel ilişki biçimleri gelmektedir. Endüstrileşme sürecinin devam etme ve yönetilme biçimi, teknolojinin başta üretim ilişkileri olmak üzere toplumsal yaşamda kullanılma biçimi kentleri doğrudan etkilemekte ve kentsel gelişmenin itici motor gücü olarak kabul edilmektedir. Silikon vadileri ve AR-GE faaliyetleri ile sağlanan teknolojik gelişim, katma değer yaratan, kalkınmayı sağlayan ekonomik bir olgudur. Bu sürecin dışında kalan, endüstrileşemeyen veya sahip olduğu özellikler bazında marka kent olamayan kentlerin gelişmesi sekteye uğramaktadır. Bunun aksine endüstriyel gelişimini tamamlamış toplumlar ve kentler sağlıksız kentleşme (gecekondulaşma), açlık ve yoksulluk gibi temel gelişim sorunlarını en aza indirmeyi başarmışlardır.
Bu çalışmada, Sivas kentinin genel durumunun bu ilişkiler kapsamında değerlendirilmesi ve hangi noktada yer aldığının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Sivas kenti coğrafi büyüklük olarak İç Anadolu Bölgesi’nin birinci, Türkiye’nin ikinci en büyük kentidir. Sekiz kente sınır komşusu olması açısından Türkiye’de tektir. Sahip olduğu yer altı kaynakları ve tarıma elverişli arazi açısından büyük bir potansiyeli barındırmaktadır. Kızılırmak nehrinin kentin sınırları içerisinden geçmesi tarımsal ve turistik anlamda büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu özellikleri dikkate alındığında sosyolojik bağlamda Sivas kentinin endüstri sektörü başta olmak üzere, tarımsal üretim verimliği ve büyüklüğü açısından bölgenin ve ülkenin gelişmiş önemli kentleri arasında yer alması doğal bir beklentidir.
Bu çalışma, Etik Kurul Kararı gerektirmemektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Urban Economy |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | June 26, 2025 |
Submission Date | January 30, 2025 |
Acceptance Date | May 20, 2025 |
Published in Issue | Year 2025Volume: 4 Issue: 1 |
ISSN: 2980-1540
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The International Journal of Current Social Science (CUSOS) is indexed by the following field-specific databases: